Bier


eng

De rubrieken

Wat is bier

Barley_Grain

Het vergistingsproces

Het bottelen

Het drinken van bier


Wat is bier?

Bier is een prachtig produkt. Bier wordt meestal gemaakt BelgianWheatBeer256x256van gerst, water, gist en hop. Soms worden er i.p.v. gerst ook andere produkten gebruikt zoals tarwe mais of rijst.

Er bestaan zeer veel verschillende soorten bieren. Dit vergeet men wel eens. De bekenste bieren zijn de pilseners die ook wel het meest gedronken worden. Maar naast pilseners zijn er ook nog veel meer heerlijke bieren die elk een eigen karakter en smaak hebben.

Gist en hop zijn er ook in verschillende vormen. Het is nu goed voor te stellen dat met deze soorten grondstoffen, bereidingswijzen en vakmanschap vele soorten bieren gemaakt kunnen worden.

Naar boven


Hoe wordt bier gemaakt?

1. Het mouten van het graan

Eerst wordt het graan gereinigd. zodat alleen de zaden Barley_Grainoverblijven. Hier komt ook het spreekwoord: “het kaf van het koren” scheiden vandaan.

Het graan (verzamelnaam voor gerst, mais, tarwe of rijst) wordt daarna gemout. Mouten is het proces waarbij het graan tot kiem wordt gebracht. Eerst wordt het graan geweekt in water.

Als de kiem ontstaan is wordt het graan gedroogd zodat het kiemproces hierdoor gestopt wordt. Soms wordt het graan ook geroosterd of gerookt. Wat je dan overhoud heet mout. Zie onder een filmpje over het mouten van graan

Naar boven


 

2. Het maischen.

Vervolgens wordt het mout geplet. Dit heet schroten. Hiervan hopwordt een papje gemaakt en verhit. Hierdoor wordt zetmeel omgezet in oplosbare suikers. Dit proces wordt maischen genoemd. Hier zijn bepaalde richtlijnen voor.

Eerst wordt het mengsel verwarmd tot een temperatuur van 50 graden. Op deze temperatuur blijft het een tijd rusten. Hierna wordt het verwarmd tot 65 graden waarna het weer rust. Uiteindelijk wordt het verwarmd tot 75 graden. Deze tussentijden beïnvloed de smaak. Tijdens de tweede periode wordt het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Tijdens de derde periode wordt het overgebleven zetmeel ook omgezet in suikers maar deze zijn niet vergistbaar. Deze suikers bepalen de zoetheid van het bier.

Daarna wordt het mengsel gefilterd. Dit proces heet klaren. Het mengsel wat dan ontstaat heet Wort. Dit wordt vervolgens gekookt en men voegt er hop aan toe. Het kookproces zorgt ervoor dat het wort steriel is en dat het omzetproces gestopt wordt.  Hieronder wordt de hop toegevoegd aan het wort:

Naar boven


 

3. Het vergistingsproces

Nu is het tijd om het bier te vergisten. Gist en lucht Yeastworden toegevoegd aan het mengsel. Lucht is nodig omdat het gist zuurstof nodig heeft. Voor de vergisting worden verschillende methodes gebruikt:  ondergisting of lage gisting, bovengisting of hoge gisting en spontane gisting. Tijdens de vergisting worden de oplosbare suikers omgezet in koolzuurgas en alcohol.

De eerste gisting wordt ook wel hoofdgisting genoemd. Er is voor het eerst sprake van bier. Dit wordt ook wel jongbier genoemd. Het bier heeft nog weinig smaak en koolzuurgas. Daarom wordt het voor een tweede keer gegist in afgesloten ketels zodat het koolzuurgas in het bier blijft en het goedje meer smaak krijgt.

ondergisting:

De wort wordt afgekoeld tot een temperatuur tussen de 6 en de 8 of 12 graden. Dit is een rustig proces en het gist zakt langzaam naar de bodem. Dit proces duurt enkele weken. Ondergisting wordt wereldwijd het meest gebruik. De bekende pilseners zijn ook ondergistende bieren. Vroeger kon in nederland alleen in de winter ondergistend bier gebrouwen worden omdat men de wort anders nog niet zover kon afkoelen.

Bovengisting:

Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Dit proces verloopt minder gecontroleerd en het gist blijft ook op het mensel drijven. Deze vergisting duurt maar enkele dagen i.v.m. met ondergisting-methode.

Spontane gisting:

Dit wordt bijna niet meer toegepast. Alleen in de Lambik brouwerijen gebruikt men deze methode nog. Er wordt handmatig geen gist toegevoegd maar verloopt natuurlijk aan de in de open lucht aanwezige wilde gisten. Het wort laat men een etmaal aan de open lucht blootstellen. Dit is een moeilijke methode omdat met het vergistingsproces niet in de hand heeft. Hieronder een filmpje hoe gist gebruikt wordt tijdens het brouwen:

Naar boven


 

4. Het bottelen

Voor het bottelen wordt bier vaak nog eens gefilterd. Hierdoor ontstaat een helder bier en blijft de smaak gewaarborgd. Witbieren worden vaak niet gefilterd, dit verklaard de troebele kleur.

Ook worden veel zwaardere bieren  niet gefilterd zoals trappisten en is er nagisting op de fles. Ook wordt bier wel in blik en fust geleverd. De zwaardere bieren worden niet geleverd in blik of fust. Deze worden meer gewaardeerd op fles. Hieronder een filmpje over het bottelen van bier:

Naar boven


 

5. Het drinken van bier

Het drinken van bier is persoonlijk. Bier is er in vrouwveel vormen zoals we nu weten. Dus zullen er ook veel verschillende meningen en smaken over bier zijn. Bier kan op feesten, festival en in de kroeg in overvloed gedronken worden wat natuurlijk leuk is. Maar er zijn ook veel bieren die hier eigenlijk niet voor gebrouwen zijn.

Hier moet men tijd voor maken en ze eigenlijk drinken als wijn. Schenk ze in een mooi glas die zich leent voor het te drinken bier. En ruik er eerst aan. Je zult nu al de aroma’s en het hop ruiken die het bier zo speciaal maken. Zo kun je bijvoorbeeld bij bier van gebrande mout een lichte chocolade aroma ruiken. Of bij veel Ipa’s een fruitige geur wat gekenmerkt wordt door het hop wat gebruikt is.  Wat een Ipa is wordt verteld in de rubriek “soorten bier”

Bier heeft over het algemeen een vrij mannelijk imago. Dit komt door de manier hoe bier gedronken wordt op feesten, festivals, bars etc..  zoals hierboven genoemd wordt. Toch kan bier ook als wijn gedronken worden. Vooral speciaalbier leent zich hier goed voor. Het kan zelfs romantisch zijn.

Zo zie je maar hoe veelzijdig bier is. Daarom zeg ik tegen jullie allemaal! Proost!!

trappistes

Naar boven